Aikido

Aikido
Aikido is een Japanse martiale kunst. Aikido staat voor ‘de weg (DO) van innerlijke kracht (KI) in harmonie (AI)’. Het is geen vechtsport; het kent dan ook geen aanvalstechnieken. Er worden dus ook geen wedstrijden georganiseerd, een competitie-element bestaat niet.

De effectiviteit van Aikido als zelfverdedigingskunst berust niet op spierkracht, maar op het optimale gebruik van de aanvalsbeweging en de kracht van de tegenstander. Cirkelvormige, vloeiende bewegingen vanuit het lichaamscentrum worden gebruikt om de tegenstander uit balans te brengen. Vervolgens wordt deze ten val gebracht en door middel van een klem tijdelijk geïmmobiliseerd.

Aikido
Het is daarbij essentieel dat lichaam en geest als één leren handelen. Behalve het onder de knie krijgen van de rol- en valbreektechnieken, basisbewegingen en verdedigings- en immobilisatietechnieken, bevordert het Aikido daarom ook de beheersing van de adem, het effectief omgaan met je eigen energie en het vormen van een innerlijk steunpunt. Hierdoor voelt men zich sterker en in het functioneren completer.

Veel aikidotechnieken komen voort uit het zwaardvechten.Bij de reguliere aikidolessen wordt ongewapend getraind. Daarnaast zijn er ook wapentrainigen met een bokken (houten oefenzwaard), jo (houten stok) of tanto (houten oefenmes)

Aikido kan door iedereen worden beoefend, ongeacht leeftijd, geslacht of lichaamsbouw. Aikido, zowel de filosofie als de kunst, geniet een toenemende belangstelling in de hele wereld. De laatste jaren is het aantal beoefenaren in Nederland sterk gestegen.

De trainingstijden voor volwassenen zijn:
Woensdagavond van 19:00 tot 20:30 in het Budocentrum Winterswijk

De Aikikan Dojo Winterswijk hoort bij de Aikikan Dojo met vestigingen in Enschede,Hengelo,Almelo,Zwolle,Eefde,Epe,Apeldoorn en Oldenzaal.
Deze zijn allen aangesloten bij de Dutch Aikikai Federation.

Geinteresseerden kunnen meer informatie krijgen via de website van Aikikan.
of telefonisch: 0648423571

Instructeur: Douwe Hendriksma / 2e dan
E-mail: aikikanwinterswijk@gmail.com

Aikido Sensai